Czy chleb tuczy?

Czy chleb tuczy?

Powszechnie uważa się, że chleb tuczy, a na diecie tradycyjne kromki lepiej zastąpić lekkim, chrupkim pieczywem. Jednak okazuje się, że większość tego typu informacji niestety mija się z prawdą. W takim razie czy chleb rzeczywiście tuczy?

Ile kalorii ma chleb?

  • chleb żytni razowy – 220 kcal/100 g

  • chleb pszenno-żytni – 245 kcal/100 g

  • chleb pszenny – 260 kcal/100 g

  • chleb żytni z ziarnami – 285 kcal/100 g

  • chleb tostowy – 310 kcal/100 g

Kaloryczność pieczywa zależy od wykorzystanej do pieczenia mąki oraz dodatków, np. ziaren czy orzechów, którymi zostanie wzbogacony. Jednak wiele osób uważa, że to nie ma znaczenia, a chleb nie jest wskazany podczas diety. W praktyce kaloryczność nie powinna być jedynym argumentem w odpowiedzi na nurtujące pytanie „jeść, czy nie jeść?”. Niestety nadal pozostaje kluczowym argumentem w kontekście regulacji procesów „chudnę/tyję”. Trudno o inną opinię. Przecież ciągle słyszy się, że pieczywo jest niezdrowe, a szczególnie to z mąki pszennej. Jednak ile jest w tym prawdy?

Jasny chleb szkodzi?

Białe pieczywo nie zawiera żadnych szkodliwych substancji, więc nie zasługuje na miano niezdrowego. Jednak nie można też powiedzieć, aby miało szczególnie pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Ten typ pieczywa zawiera jedynie śladowe ilości witamin i minerałów. Dlatego jasny chleb uważa się jako źródło niemal wyłącznie pustych kalorii. Podobnie jest w przypadku chrupkiego pieczywa nazywanego często „dietetycznym”. Badania wykazały, że pieczywo chrupkie jest bardziej kaloryczne od zwykłego. Zatem trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, czy warto jeść taki rodzaj pieczywa. Ten wybór często pozostawia się odchudzającym osobom. Jednak należy pamiętać, że jedzony w nadmiarze może zaszkodzić diecie.

Czy chleb tuczy?

To czy chleb tuczy zależy od ilości, w jakiej go zjesz względem swojego zapotrzebowania. Dlatego historia koleżanki, która nie jadła chleba i schudła lub jadła i przytyła, nie może być dowodem wystarczającym, aby rezygnować z pieczywa. Warto też podkreślić, że jedząc chleb często, nie jemy go samego. Do popularnych kanapek używamy sera żółtego, szynki, masła. To produkty, które w małych porcjach mają relatywnie dużo kalorii. Rezygnując z pieczywa automatycznie, ograniczamy ilość spożywanych kalorii zawartych w dodatkach do bułki lub chleba. Co za tym idzie sukcesów w odchudzaniu, nie można przypisać „odrzuceniu chleba”. Co ważne, według dietetyków pieczywo jest niezbędnym elementem codziennego menu, nawet wtedy, gdy się odchudzamy. Zgodnie z piramidą żywieniową, produkty zbożowe w tym pieczywo powinny być głównym źródłem energii w diecie. Dostarczają one wielu cennych witamin i minerałów, dlatego nie należy eliminować ich z jadłospisu. Kluczem do sukcesu może okazać nie „odrzucenie” chleba a jego odpowiedni dobór pod kątem rodzaju. Pamiętajmy, iż ciemne pieczywo jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz błonnika. Natomiast białe pieczywo jest praktycznie pozbawione tych cennych składników.

Jak wybrać dobry chleb?

Warto nauczyć się odróżnić prawdziwe pieczywo razowe od jego podróbki. Prawdziwy razowy chleb powinien być ciężki i wypiekany w formie. Warto też unikać ciemnego pieczywa tostowego, gdyż ten obecny na rynku ma przeważnie niewiele wspólnego z chlebem pełnoziarnistym. Dietetycy zalecają, aby unikać chlebów, które wyglądają jak razowe, ale w subiektywnym odczuciu ważą tyle samo, lub niewiele więcej niż, np. zwykła bułka. Warto też wybierać chleb z ziarnami słonecznika, dyni lub siemieniem lnianym. Zawierają one dużo witamin, minerałów, a także trochę tłuszczu o korzystnym składzie.