Czy jeść makaron podczas diety?

Czy jeść makaron podczas diety?

Oto jest pytanie! Przyjęło się, że makaron to jeden z największych wrogów odchudzania, bomba kaloryczna. Dlatego nic dziwnego, że przeciętny Polak zjada ok. 3 kg makaronu — zwykle jako dodatek do zupy, a Włoch aż 30 kg rocznie! Czy w naszym kraju jemy zdecydowanie mało tego produktu? Czy ma on jakieś zalety? Może makaron nie taki zły, jak o nim mówią?

Makaron — jeść czy nie jeść podczas diety?

Jedną z podstawowych zasad udanej diety jest nie rezygnowanie ze swoich ulubionych potraw. Dlaczego? Zweryfikujmy tę sytuację w kontekście makaronu. Lubiąc ten produkt i stosując się do utartej tezy „makaron tuczy” musisz zrezygnować z ulubionego dania. Co dalej? Podobnie jak w sytuacji słodyczy, czekasz, aż nadarzy się okazja, aby sięgnąć po ukochany smakołyk. Pozwalając sobie w końcu na pyszne, wyczekiwane spaghetti zjesz nie jedną, a dwie porcje. Jaki z tego wniosek? Wszystko spożywane z umiarem nie jest w stanie zaszkodzić. To jedna z prostych wskazówek, która potrafi odmienić nasze podejście do diety. Co więcej, takie zachowanie może nawet pozytywnie wpłynąć na efekty odchudzania, nie wspominając o poprawie naszego samopoczucia. Jeżeli nie spożywasz makaronu codziennie, nie musisz z niego rezygnować. Wystarczy zdrowe podejście i ograniczenie spożywania produktów, które mogą wspomagać gromadzenie się kilogramów. Jednak, co najważniejsze, warto poznać jego skład i właściwości. Dzięki temu będziesz mieć pewność czy rezygnując z ulubionej potrawy jednocześnie, nie ograniczasz do minimum wielu witamin i pozytywnych składników. Tak jest w przypadku makaronu.

Dlaczego warto jeść makaron na diecie odchudzającej?

Wielkim zdziwieniem może okazać się to, że makaron nie tuczy. Za przyrost wagi ciała odpowiadają sosy, które stanowią dodatek do makaronu. Co więcej, makaron daje poczucie sytości dzięki zawartości węglowodanów złożonych. Pozwala utrzymać poziom cukru w organizmie na stałym poziomie, zwalcza uczucie głodu i minimalizuje apetyt na słodkie przekąski. Ponadto zawiera błonnik pokarmowy, który wspomaga odchudzanie. To tylko kilka powodów, dla których warto jeść makaron podczas diety.

Po jaki makaron sięgać?

Dieta, aby przynosiła efekty, powinna być nie tylko zbilansowana i dostosowana do osoby, ale także smaczna i kolorowa. Świetnym kandydatem okazuje się kolorowy makaron. Dodany do sałatki, zupy lub spaghetti z warzywami tworzy nie tylko zdrowy i syty posiłek, ale także taki, który działa na nasze zmysły. Kolorowe dania wydają się bardziej apetyczne, dlatego jemy je chętniej. Podczas odchudzania zaleca się także jedzenie makaronu z mąki razowej, czyli pełnoziarnistego. To właśnie produkty z pełnego ziarna spożywane regularnie obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 czy chorób serca.