Weganizm – co warto o nim wiedzieć?

Weganizm – co warto o nim wiedzieć?

Weganizm ostatnimi czasy stał się dietą, o której mówi się dużo. Piszą o niej celebryci, blogerzy i dietetycy. Internet huczy od doniesień na temat stylu życia wegan. Jednak czy wiemy o tej diecie dostatecznie dużo? Jak naprawdę wygląda bycie wege? O tym piszemy w nowym artykule z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Wegan.

Dieta wegańska — czy jest dla każdego?

To pytanie, które dzieli zwolenników i przeciwników weganizmu. Sympatycy tzw. diety roślinnej twierdzą, że ten sposób odżywiania jest odpowiedni dla wszystkich. Często powołują się na plusy tej diety. Mimo zapewnień ze strony zwolenników weganizmu, są osoby, które uważają, że ten sposób odżywiania może negatywnie wpływać na rozwój organizmu. Co na to dietetycy? Eksperci od spraw żywienia są zgodni — właściwie zbilansowana dieta jest odpowiednia dla osób na każdym etapie życia. Jednakowo w przypadku wegetarianizmu, weganizmu lub diety wolnej od glutenu każdy jadłospis ułożony z głową może okazać się zdrowy dla człowieka. Oczywiście przed podjęciem decyzji o zmianach w żywieniu warto zaczerpnąć porady dietetyka. Ponadto zaleca się także wykonanie niezbędnych badań, aby dowiedzieć się, czy nasze zdrowe i ewentualne alergie nie przeszkadzają w przejściu na inną dietę.

Czy weganizm pomaga schudnąć?

Nim padnie konkretna odpowiedź na to pytanie, warto przeanalizować z czego, składa się ten rodzaj diety. Jadłospis wegan z pozoru nudny i ograniczony w rzeczywistości potrafi zaskoczyć! Kolorowe potrawy z warzyw i owoców nie tylko zachwycają na zdjęciach, ale także są bogate w mnóstwo witamin. Jednak nie tylko. Zieleniny, strączki, kasze, ziarna, orzechy, zioła, a nawet makarony to podstawa weganizmu. Warto podkreślić, że każda z tych kategorii obfituje także w wiele rodzajów i odmian. W samych strączkach do dyspozycji mamy fasolę w wielu kolorach, fasolki szparagowe, bób, różne gatunki soczewicy, ciecierzycę, soję, groch. Ta kuchnia pachnie ziołami i tym, co w diecie najważniejsze — zdrowiem, zawartym w produktach, które na co dzień nie goszczą tak często na naszych talerzach. Co za tym idzie bogactwo warzyw i owoców składa się na to, że bycie wege jest fit.

Weganie spożywają więcej warzyw i owoców, są to produkty, które zawierają mniej tłuszczu niż mięso i nabiał, a przy tym bogate są w błonnik i wodę, więc dają poczucie sytości.. Ponadto różne fitochemiczne związki (a więc występujące właśnie w roślinach) pomagają np. zwiększać aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozkład tłuszczów lub zwiększać wydatek energetyczny. Zdrowsza dieta to także jelita w lepszej kondycji, co oznacza bogatszą florę bakteryjną i sprawniej przebiegające procesy trawienne, które sprzyjają utrzymaniu właściwej wagi.

Czy weganizm jest drogi?

To jedno z tych pytań, które decydują o zmianie diety. Kwestie finansowe odgrywają bardzo ważną rolę przy decyzji o wprowadzenie nowego jadłospisu. Mówi się, że weganizm jest drogi ze względu na panującą na niego modę. W rzeczywistości jest inaczej. Dieta wegańska opiera się na warzywach i owocach, które są tańsze niż np. produkty mięsne lub nabiał. Kuchnia roślinna oparta na nieprzetworzonych składnikach z zasady nie jest droga. To taki paradoks: im zdrowiej, tym taniej. Dobrym sposobem na oszczędność jest kupowanie niektórych produktów (np.nerkowców) w ekonomicznych opakowaniach w internecie.