Dieta bez laktozy
Nietolerancja laktozy - co to?
Laktoza to dwucukier występujący w mleku zwierzęcym. Do jej nietolerancji dochodzi, gdy nasz organizm nie wytwarza laktazy - enzymu odpowiedzialnego za rozkład tego węglowodanu w jelicie cienkim do części składowych (glukozy i galaktozy), które mogłyby zostać wchłonięte. Laktoza nie jest trawiona w jelicie cienkim, przez co przechodzi do jelita grubego, gdzie rozkładają ją bakterie. Dochodzi wtedy do procesu fermentacji beztlenowej, którego produktami są duże ilości kwasu mlekowego i gazy. Prowadzi to do nieprzyjemnych objawów, które nasilają się wraz z ilością spożytego mleka i produktów pochodnych.
Objawy nietolerancji laktozy
Spożycie produktów zawierających laktozę przez osobę z nietolerancją skutkuje nieprzyjemnymi i uciążliwymi reakcjami ze strony układu pokarmowego. Może być przyczyną: uczucia pełności, nudności, wzdęć, gazów, bólów brzucha, uczucia przelewania się w jelitach, biegunek.
Wymienione objawy nie muszą świadczyć o nietolerancji laktozy. Aby mieć stuprocentową pewność, co stanowi przyczynę problemów trawiennych, niezbędne jest udanie się do lekarza i wykonanie odpowiednich badań. Jeśli nietolerancja laktozy zostanie potwierdzona, wskazana będzie zmiana diety.
Przyczyny nietolerancji laktozy
Można podzielić je na:
- Pierwotne wrodzone - występują najrzadziej. W tym przypadku organizm nie wytwarza laktazy od urodzenia, więc od pierwszych dni życia nie toleruje laktozy (obecnej również w mleku matki).
- Pierwotne genetyczne - ujawniają się najczęściej w okresie dojrzewania, dotyczą dorosłych. Są uwarunkowane genetycznie i wiążą się ze zbyt małą ilością laktazy w organizmie, co uniemożliwia skuteczne trawienie laktozy.
- Nabyte wtórne - pojawia się w trakcie życia, często na skutek innych chorób, przebytych operacji, leczenia farmakologicznego.
Dieta bez laktozy - czego nie jeść?
W czym występuje laktoza? Przede wszystkim w mleku - krowim, kozim, owczym. A także w produktach mlecznych takich jak: śmietany, maślanki, kefiry, jogurty, sery (żółte, dojrzewające, pleśniowe, białe), lody, masło. Laktozę można również znaleźć w słodyczach, pieczywie, wypiekach czy płatkach śniadaniowych. Niewielkie ilości laktozy zawierają nawet wędliny czy leki.
Czym zastąpić produkty mleczne?
Przy diecie bezglutenowej należy pamiętać o dostarczeniu organizmowi odpowiedniej ilości wapnia. W tym celu warto sięgnąć po produkty bogate w wapń, są to m.in.:
- Warzywa strączkowe (fasola, groch, soja) i zielone (natka pietruszki, brokuł, jarmuż),
- Kasze (jęczmienna i gryczana),
- Bakalie i pestki (orzechy, migdały, sezam, suszone morele),
- Woda mineralna (bogata w wapń),
- Kapusta, marchewki, figi.
Na rynku pojawia się również sporo popularnych produktów w wersji bez laktozy. Szczególnie szeroka jest oferta mlek roślinnych, które są świetnym zamiennikiem mleka zwierzęcego. Ponadto to w sklepach znajdziemy też masło, sery czy lody bez laktozy - oznaczone specjalnym symbolem - przekreśloną butelką mleka.
Wyeliminowanie laktozy ze swojego jadłospisu jest możliwe, jednak często wymaga sporo zaangażowania. Gotowa dieta bez laktozy od Zdrowie w pudełkach to idealny sposób by ułatwić sobie życie. W naszej diecie produkty mleczne zostały zastąpione ich bezlaktozowymi odpowiednikami bogatymi w wapń lub roślinnymi produktami, takimi jak napoje roślinne czy tofu.